Nyungwe Forest - Akagera NP,
4 Augustus 2008

Het zal een indrukwekkende dag worden, zo zal aan het einde van deze dag blijken. We nemen afscheid van Myungwe Forest, en al hobbelend gaan we richting Kigali, de hoofdstad van Rwanda.

Als eerste stoppen we bij het Nationaal museum, en gaan we terug in de tijd. We zien oude wapens, trommels en kleding. Verder staat er binnen een hele mooie replica van een hut, met verbazingwekkend veel ruimte. Dat zou je van de buitenkant niet zeggen. De muntenverzameling is ook indrukwekkend, er is al heel wat verschillend briefgeld in omloop geweest. Om het nog maar niet over de inflatie te hebben...

We kopen stiekem een cadeau voor Lydia, ze is erg gecharmeerd van de Rwandese kunst die hier tentoongesteld is. Ook andere reisgenoten slaan hun slag. Bepakt en bezakt rijden we verder richting hoofdstad, en tegen de middag arriveren we bij het Kigali Memorial Centre. Niet echt een uitje om naar uit te zien, maar ik ben toch erg geinteresseerd in datgene wat als een hele zwarte bladzijde in de Rwan-dese geschiedenis gezien mag worden.

Met behulp van foto's en beeldschermen worden we door de tijd geleid, van het ontstaan van de rassenhaat tot het uiteindelijke einde van de genocide. Walgelijk wat mensen elkaar aan kunnen doen, de éne dag goede buren, de vol-gende dag uitgemoord worden. Het maakt me in en in triest, vooral de verhalen van de kleine kinderen raken me. Vreselijk!!!

En ik kan dan ook niet begrijpen dat diezelfde mensen nu vredig met elkaar omgaan, dat is echt prijzenswaardig. We brengen nog een bezoek aan de massagraven buiten, ruim tweehonderd-vijftigduizend mensen liggen hier begraven.

En dat getal vertegenwoordigt alleen nog maar het aantal slachtoffers in Kigali. Ondanks de gruwelen een aanrader, het maakt maar weer eens heel erg duidelijk dat we nog steeds niet veel geleerd hebben van het verleden...

De stad weer uit komen is niet gemakkelijk, maar uiteindelijk vinden we de weg en rijden we stilletjes naar L'Akagera.

<< Vorige     Volgende >>

All rights reserved, © 2008 - 2009.