Apparatuur en software

Apparatuur en software

Foto’s en apparatuur, de één kan niet zonder de ander. Het begint natuurlijk met de camera, maar veel mensen vergeten dat de lenzen nog veel belangrijker zijn. Ik heb bewust gekozen voor een crop-spiegelreflex, waardoor het uiteindelijke lensbereik met een factor 1.5 wordt verlengd, en hierdoor verandert mijn favoriete 70-400mm dus in een 105-600mm. Voor dierenfotografie is dat meestal genoeg, voor vogels kom ik vaak nog wat extra zoom te kort…
Eénmaal thuis begint een strenge selectie-procedure, van elke 100 foto’s blijven er gemiddeld 5 tot 10 over, en na be-werking met Adobe Lightroom 6 zijn ze geschikt voor publicatie en exposities. 

Camera

Het werkpaard is de Sony SLT-A77, een prachtig mooie en betrouwbare camera, uiterst geschikt voor natuur-fotografie. De ingebouwde GPS zorgt er voor dat alle foto’s automatisch van locatiegegevens voorzien zijn.
Met maximaal 12 beelden per secon-den is de camera snel genoeg en hoef ik niets van de soms uiterst span-nende acties te missen.
De body is tevens voorzien van de VG-C77AM Vertical battery grip, zodat we gebruik kunnen maken van een extra accu, en dus langer kunnen foto-graferen. Dat is soms wenselijk omdat de 70-400mm redelijk wat energie vraagt…

Lenzen

Bovenstaande 2 lenzen worden regel-matig gebruikt. Allereerst de Sigma 18-50mm F2.8, deze zet ik vooral in tijdens landschapsfotografie. Het objectief is relatief lichtsterk over het complete zoombereik, en heeft een acceptabele groothoek, met de crop-factor komt die op 27mm.
Maar de Sony SAL70400G (70-400mm F4 / F5.6) wordt toch wel het meeste gebruikt, dit objectief is heel erg scherp, ook bij de grotere diafragma’s, en de autofocus is snel en geruisloos. Dit zijn fijne eigenschappen bij de soms schuwe vogels en dieren, ze worden daardoor niet verjaagd door vreemde geluiden.

Software

Adobe Lightroom 6 wordt gebruikt om de immer groeiende foto-collectie te onderhouden. Alle foto’s worden voorzien van tags / zoektermen, dit bevordert het gericht kunnen zoeken in de collectie. Verder ondergaan alle foto’s kleine kleur- en helderheids- correcties, of een aangepaste wit-balans. Door het Afrikaanse strijklicht wordt de camera soms voor de gek gehouden, dit kan gelukkig gemak-kelijk gecorrigeerd worden.
Lightroom is verder een waardevolle hulp in de conversie van de RAW bestanden naar de meer gebruikte JPG standaard. Met export presets gaat dit erg gemakkelijk.