De fotograaf

Even voorstellen, de fotograaf…

Intro: Frank van den Meerendonk

De eerste ontmoeting met fotografie kreeg ik, Frank, geboren en getogen in Schijndel Noord-Brabant, toen ik 6 jaar was en de Kodakbox van mijn vader in handen kreeg. Het was enorm interessant dat er uit zo’n klein kastje plaatjes kwamen. Helaas is er nooit een enkele foto mee gemaakt, want binnen een half uur had ik ‘m bijna chirurgisch ontleed. Techniek zat er al vroeg in, maar er zijn toen wel heel veel schroefjes overgebleven…

De middelbare school gaf een nieuwe impuls via de buitenschoolse activiteiten, echter, het geprul met ontwikkelvloeistof, geen mogelijkheden met kleur en de doka konden op dat moment nog niet het juiste vonkje laten overspringen.
Daar kwam een aantal jaren later verandering in, de eerste analoge spiegelreflex-camera (een Minolta Dynax 5000i) werd gekocht en er vonden allerlei experimenten plaats om de camera zo goed mogelijk te leren kennen. Het wachten op de afdrukken duurde altijd weer heel erg lang…

In 1995 wilde ik de wereld gaan ontdekken, en besloot een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Kenia werd de bestemming, gedreven door de natuur-documentaires die ik vaak keek. Het leek me geweldig om uren in het veld te liggen, wachtend op dat ultieme leeuwen-moment. Als voorbeelden had ik fotograaf Frans Lanting en natuurfilmer Hugo von Lawick. De plaatselijke fotograaf Frans Keetels hoorde van de reis en bood me een Sigma 400mm APO F2.8 lens aan, die mocht ik gratis 3 weken uitproberen. Kenia werd een enorm avontuur, overnachten in kleine koepeltentjes, razende bavianen en brullende leeuwen rond het tentenkamp.
Die eerste grote serie viel echter enorm tegen, de foto’s gaven niet weer wat ik daar allemaal beleefd had. Fotograaf Frans zag het echter anders, en bood aan een aantal van mijn foto’s groot af te drukken en in de etalage te hangen. In de weken erna begon ik de serie steeds meer te waarderen, en dat was het moment…

Een jaar later werd de camera vervangen door een Minolta 500si, kwamen er nieuwe zoom-lenzen en niet lang daarna maakte de eerste digitale DSLR van Minolta (de Dynax 7D) zijn opwachting. Eindelijk kon ik aan de slag met mijn foto’s in de digitale doka, met Photoshop op de PC. Dikke boeken werden verslonden om alle technieken onder de knie te krijgen. Minolta ging ter ziele, en noodgedwongen maakte ik de overstap naar Sony. Van DSLR-A700 tot de huidige SLT-A77, elk toestel wordt gekoesterd en na elke stoffige fotosessie grondig schoongemaakt.

Al jaren reis ik inmiddels door Afrika, en elke keer ben ik weer verrast door de prachtige natuur en de vriendelijke bewoners. Alhoewel de meeste mensen hier nagenoeg niets bezitten, wordt iedereen er altijd met open armen ontvangen, en wordt het weinige dat er is, altijd met je gedeeld. Er is een intens voelbare saamhorigheid, iets waar wij in Europa nog veel van kunnen leren… De huidige ‘World of Africa’ collectie omvat inmiddels honderden foto’s die gemaakt zijn in o.a. Botswana, Ethiopïe, Lesotho, Malawi, Mozambique, Oeganda, Swaziland, Tanzania, Zambia en Zuid-Afrika.

Met deze serie wil ik dat positieve gevoel bij U brengen, en de schoonheid van onze planeet nog eens extra benadrukken. Laten we er vooral voorzichtig mee omgaan, voordat het echt te laat is!!