Backup

De 3-2-1 Backup methode…

Maar al te vaak hoor ik het nog, je moet eigenlijk een backup maken, maar ach, alles gaat toch goed, dat komt nog wel een keer… En dan crasht je PC of NAS, en is het dus echt te laat en is er geen backup voorhanden! En tegenwoordig zijn er andere gevaren, zoals malware attacks, waarbij de data versleuteld wordt en je alleen tegen betaling weer bij je bestanden kunt (als je geluk hebt). De hoogste tijd voor een gedegen backup strategie dus, en het hoeft echt niet veel tijd te kosten…

Zorg dat je COMPLETE dataset drie fysieke kopieën heeft. De eerste set is je eigenlijke NAS, en noemt men vaak de produktie-set. Daarnaast heeft men twee fysiek gescheiden backup-sets, de kopieën. Het is belangrijk dat deze GESCHEIDEN zijn, mocht één drive crashen, dan is er altijd een tweede backup set (USB harddisk, cloud of DVD) beschikbaar.
Let op, cloud opslag is alleen aan te raden bij kleinere datasets, anders wordt het al snel een dure grap. En DVD’s zijn beperkt houdbaar, ga er van uit dat deze na 10 jaar opslag beschadigd en/of niet meer leesbaar zijn.

Als laatste zorg je voor GESCHEIDEN opslag van één van de twee kopieën. Waarom zou je dat doen? Simpel, aan een backup heb je vrij weinig als beide kopieën door diefstal of brand verdwenen zijn, en juist dan zou je ze nodig kunnen hebben. Door de tweede backup op een andere plaats op te slaan, spreidt je de risico’s!!

En nu het belangrijkste, stel het maken van backups niet uit!! Zorg voor een vast schema, en maak bijvoorbeeld elke maand de backups op beide backup media. Door gebruik te maken van roterende backups, is het zelfs mogelijk oude bestanden van maanden terug  weer te herstellen.
Het komt er op neer dat alleen de oudste kopie steeds wordt weggegooid. Bij een rotatie-cyclus van 5 kun je bij een maandelijkse backup dus 5 maanden terug in de tijd. Synology zelf heeft prima backup mogelijkheden, zoals het interne Hyper Backup, en voor het maken van PC backups (altijd voor een image kiezen, je kan deze aan een drive-letter mounten) kan ik de gratis AOMEI Backupper versie aanraden.