NAS

De voordelen van een NAS…

De fotocollectie groeit gestaag, en de harddisk op je PC raakt alsmaar voller. Tijd voor meer opslag dus, maar wat is nu de beste optie en wat kost dat?

Cloudopslag is tegenwoordig helemaal HOT, en lijkt allemaal erg leuk, totdat je jezelf er wat meer in gaat verdiepen. Want al die gratis oplossingen bieden niet meer dan 5GB opslag, en met de hedendaagse fotoresoluties is een enkele foto al snel 24 tot 48MB groot. Dan zit je bij zo’n 213 RAW-foto’s al aan je tax. Ik weet niet hoe het met uw collectie is, maar die van mij beslaat inmiddels bijna 6000 foto’s (24MB RAW per stuk)!! En dan bewaar ik nog niet eens alles…

Dus is er minimaal 140GB nodig om dit allemaal in de Cloud op te kunnen slaan. En dan worden de prijzen ineens heel anders, van gemiddeld 5 tot tientallen Euro’s per maand. Vergeet ook niet dat het tijd kost om al die bestanden te up- en downloaden, een WiFi verbinding is hier uit den boze vanwege de gebrekkige performance. En dan hebben we het ook nog niet over de veiligheid gehad, hoe gaat het bedrijf om met de privacy…Een NAS (Network Attached Storage) is een beter alternatief. Het is eigenlijk niet meer dan een mini-server met één of meerdere harde schijven die via je interne netwerk te benaderen is. Snelle up- en downloads, altijd beschikbaar, met wat instellingen ook via internet op een andere lokatie. Initieel qua prijs wat hoger in aanschaf, reken op 250 tot 400 Euro, maar daarna spreken we van 15 tot 20 Euro aan energiekosten (bij een gemiddeld verbruik van 10W – 24 uur en 7 dagen per week).
Met een RAID1 configuratie (2 harde schijven parallel, op beide staat precies dezelfde informatie) ben je ook nog eens beschermd tegen uitval van 1 harde schijf. Let wel, RAID1 is geen backup, bij (het per ongeluk) verwijderen van een file worden ze van beide schijven gewist. Maar het OS (DSM 6) van bijvoorbeeld de Synology modellen hebben een Prullenbak optie, waarmee je dus nog wel het e.e.a. terug kunt halen.En de Synology DSM heeft nog veel meer handige opties, hij is te gebruiken als een Mail Server, houdt de kwaliteit van de harddisks bij (Storage Manager), en heeft mooie backup strategieën (Hyper Backup). Audio Station, Download Station, Photo Station, Surveillance station, Video Station, het zijn stuk voor stuk handige applicaties die misschien ook van pas komen in de fotobusiness die zich langzaam steeds verder uitbreidt. En je hebt het allemaal zelf in de hand!! Van een NAS ga je geen spijt krijgen.