Au, wat heet…

Camera: Sony DSLR-A700 | Lens: Sony SAL70400G | Instellingen: F 1/250s – A 8.0 – ISO 200

Gebeurde dit tafereel gewoon in de stad?
Nee hoor, deze foto is genomen in een heel afgelegen dorpje van de Borana stam, diep in Ethiopië. Er was niet veel meer dan enkele houten hutjes, en een afscheiding van houten stammetjes er omheen.

Het viel meteen op dat er een klein speeltuintje voor de kinderen was, geen idee hoe dat daar ooit gekomen is. Maar het werd al snel duidelijk dat de lokale kinderen er veel gebruik van maakten. Volgens mij was het onderdeel van een heel klein schooltje dat daar bij het dorpje stond…

Ik zie alleen maar jongens, klopt dat?
In heel veel Afrikaanse stammen heerst nog een hele sterke hiërarchie, waarbij mannen en vrouwen vaak gescheiden van elkaar leven. Dat begint al op een hele vroege leeftijd, zoals hier duidelijk te zien is. De jongens hadden de glijbaan geclaimd, en dan is er dus geen plaats voor de meisjes.

Waarom was dit zo’n speciaal moment?
Natuurlijk werd mijn aandacht in eerste instantie voornamelijk getrokken door de vrolijke geluiden. Ik vond het heel erg interessant om die kinderen op een glijbaan bezig te zien, zeker omdat hij van metaal was en de buitentemperatuur tegen de veertig graden aan liep…

Dat moet toch heel erg zeer doen aan de bips, was daarbij mijn gedachte. Maar dat leek hun helemaal niets te doen, tot mijn grote verbazing!

Hadden de kinderen door dat je ze fotografeerde?
Nee hoor, ze zaten met z’n allen helemaal in hun spel, en daar was ik uitermate blij mee. Daardoor ontstaan er geen “geposeerde” situaties, waardoor alle spontaniteit uit zo’n foto verdwijnt. Ik kon gewoon op gepaste afstand met ze meegenieten en dacht daarbij terug aan mijn jeugd, iedereen heeft dit soort spel-situaties waarschijnlijk wel eens meegemaakt.

Hoe krijgt u de achtergrond zo onscherp?
Dat komt door verschillende factoren… Allereerst speelt de lens hierin een grote rol, ik heb hier op de 600 mm stand gefotografeerd, dit geeft sowieso al een beperkte scherptediepte, zelfs bij het bewust gekozen diafragma van A 8.0.

Ik wilde verder een vrij kleine sluitertijd hebben, ik had geen statief bij me en moest de foto uit de hand schieten. Zo’n grote lens is vrij zwaar en moeilijk stil te houden, en met die combinatie van instellingen weet ik inmiddels uit ervaring wat wel en niet kan.

En natuurlijk moet je dit soort afwegingen snel maken, anders is het moment voorbij voordat je er klaar voor bent. Dat mocht zeker niet gebeuren…