Fiets vol bananen…

Camera: Sony DSLR-A700 | Lens: Sony SAL70400G | Instellingen: F 1/160s – A 5.6 – ISO 200

Waar is deze foto geschoten?
We kwamen deze merkwaardige situatie tegen tijdens onze Uganda trip in 2012, om precies te zijn op 13 juli. De exacte coördinaten zijn niet bekend, deze konden destijds niet door de camera geregistreerd worden. Gezien de gevolgde reisroute, moet het ergens in de buurt van Fort Portal geweest zijn.

We zagen deze man tijdens onze tussenstop, om eventjes de benen te strekken na een vermoeiende rit over de slechte wegen van dit land. Het was me al eerder opgevallen dat hier veel bananen verbouwd werden, maar had nog niet nagedacht hoe één en ander vervoerd zou worden…

Wat doet deze man precies?
Tja, hoe zal ik het zeggen, hij werkt heel erg hard voor een uiterst schamel loontje… De hele dag worden de bananen van de verschillende plantages naar een centraal verzamelpunt gebracht, alwaar ze gewogen worden en de sjouwer wordt uitbetaald.

De weg is erg heuvelachtig, dus je kan je voorstellen hoe enorm zwaar dit werk is! Ik kreeg een enorm respect voor deze man, die dit zes dagen per week van zes tot zes doet. Zelfs onze Toyota Landcruiser had het zwaar toen wij naar boven reden.

Wat moest u doen om deze man te fotograferen?
We waren al uitgestapt, en ik zag de man in de verte de heuvel opkomen. Ik dacht tijd genoeg te hebben om een mooie compositie te maken, maar daar vergiste ik me toch in, hij had een moordend tempo om naar boven te komen.

Gelukkig stond ik op de juiste plek, op de foto is goed te zien hoe steil de wegen waren en het gezicht van de man laat goed zien hoe zwaar zijn werk is…

Waarom vervoert deze man zoveel trossen?
Heel simpel, hij wordt betaald per kilo bananen, dus probeert hij steeds zoveel mogelijk mee te nemen. De fiets is daarvoor omgebouwd met een speciaal stellage, zodat alle trossen daaraan vastgezet kunnen worden.

Hij heeft geen schoenen, doet dat niet zeer?
Sowieso lopen veel mensen in Uganda blootsvoets, vaak omdat goed schoeisel erg duur is en men dit gewoonweg niet kan betalen. Kiezen tussen brood of schoenen is dan echt niet zo moeilijk!

Op de lokale markten zien we ook vaak slippers, gemaakt van oude autobanden, dat geeft in elk geval enige bescherming. Maar het zou goed kunnen dat die slippers hier niet echt handig zijn en elke keer weer van je voeten glijden, door de kracht die deze man moet zetten om zijn zware fiets elke keer naar boven te duwen.