Vast op de brug…

Camera: Sony SLT-A77V | Lens: Sony SAL70400G | Instellingen: F 1/1000s – A 5.6 – ISO 200

Wat is hier precies gebeurd?
Op 3 augustus 2014 bivakkeerden we in het Moremi park en laat in de middag op zoek naar de wilde honden, die we eerder ‘s morgens kort hadden gezien.

Ook nu ging chauffeur Gideon weer heel voorzichtig over de krakkemikkige brug (3rd bridge; GPS 19°14’23” S 23°21’24” E), die de enige toegangsweg tot het gebied was… Echter, deze keer ging het mis!! Na een hoop gekraak schoten enkele steunpalen weg en zakten we met een doffe klap door de brug. De chauffeur probeerde nog uit het gat te komen, maar de auto zakte steeds verder schuin weg…

Hoe kon dit gebeuren?
De brug was eigenlijk niet meer dan wat boomstammen, op hun plek gehouden door wat dunne paaltjes die in de grond waren geslagen.

Door het hoge water en de torsie-krachten die elke keer ontstaan als er een Jeep over de brug rijdt, waren de paaltjes langzaam losgekomen. Toen onze chauffeur wat extra gas gaf om over de brug te komen, schoten de boomstammen onder de wielen vandaan en werd de brug vernield.

Hoe gevaarlijk was deze situatie eigenlijk?
Het gevaar mag hier niet onderschat worden, het water in de rivier stond vrij hoog en het wemelde van de krokodillen, met soms 6 meter lengte zeker geen kleintjes!

Achterin sijpelde het water langzaam naar binnen, wat zorgde voor een extra onbalans. Iedereen werd dan ook dringend verzocht naar de linkerkant te gaan hangen, heel spannend. En uiteindelijk moesten we één voor één over de smalle zijkant de Landcruiser verlaten…

Hoe zijn jullie uiteindelijk verder gegaan?
Op een gegeven moment werd het duidelijk dat we hier nooit meer alleen uit zouden komen. Omdat er in dit gebied geen bereik met mobiele telefoons was, moest driver Gideon gebruik maken van de goddank aanwezige satelliet-telefoon.

Gelukkig kwam er snel een grote truck, en stapte een flinke Zuid-Afrikaan lachend uit! Wij hadden de Landcruiser inmiddels veilig via de zijkant verlaten, sommigen wel met natte voeten. Met een lier is onze auto uiteindelijk weer vlotgetrokken, dat was een groot spektakel! De brug is later die avond weer provisorisch gerepareerd.

De wilde honden hebben zich die avond niet meer laten zien, maar iedereen had het over dit fantastische avontuur toen we ‘s avonds gezellig bij het kampvuur zaten.