Niet dichterbij…

Camera: Sony SLT-A77 | Lens: Sony SAL70400G | Instellingen: F 1/2000 – A 5.6 – ISO 400

Waar is de foto genomen?
De foto is genomen tijdens een boottocht op de Chobe rivier in Botswana. Het was een krakkemikkig open bootje, en het was een vreemde gewaarwording de krokodil alsmaar dichterbij te zien komen. De exacte coördinaten zijn 17°48’59” S en 25°8’18” E.

Wat was de afstand tussen u en het onderwerp?
Het begon natuurlijk met een redelijk veilige afstand tussen ons twee, zo’n honderd meter, maar de bootsman ging voor de ultieme ervaring en kwam steeds dichter bij de krokodil. Toen het oog plotseling open ging, bekroop me een lichtelijk paniek gevoel, maar ik bleef door de lens kijken. Daarmee werd het gevoel natuurlijk alleen maar erger, en ik voelde mijn hart tekeer gaan. Toen de boot éénmaal stil lag, bleek dat we bijna bovenop de krokodil zaten. Dat was echt veel te dichtbij!!

Bent u op enig moment in gevaar geweest?
Achteraf durf ik wel te zeggen dat dit geen juiste actie was… De krokodil had zich zo in onze boot kunnen manoeuvreren, en een klap met zijn uiterst sterke staart had de boot zeker doen omslaan. Eénmaal in het water waren we dan absoluut kansloos geweest.

Waarom is deze foto favoriet?
Allereerst natuurlijk vanwege het hachelijke avontuur, maar ook het oog dat zo dreigend naar je kijkt, spreekt me erg aan in deze foto. Verder vind ik de tekening van de krokodillenhuid erg mooi. Sommige mensen hebben erg veel moeite met deze foto, heb ik gemerkt tijdens diverse exposities. Mensen vinden het enorm bedreigend en durven er bijna niet naar te kijken.

Was Botswana een speciale ervaring? Is er iets wat u is bijgebleven?
Botswana is erg speciaal, in kleine koepeltentjes in de bush kamperen geeft je een nietig gevoel. Je moet weer terug naar de oeroude instincten, je zicht en gehoor zijn na enkele dagen een stuk scherper.
De oversteek van een grote groep olifanten was een hele mooie belevenis, al die slurven boven water en de hulp van de ouderen om de kleintjes naar de overkant te krijgen, ik zal het nooit meer vergeten.

Waarom kon u zo dichtbij komen?
Allereerst wil ik even zeggen dat het niet onze keuze was om zo dichtbij te komen, ik zal het ook niemand aanraden… Waarschijnlijk komt het doordat het nog vrij vroeg in de ochtend was, de krokodil lag op te warmen in de zon, en daardoor erg traag in zijn bewegingen. De buik was verder behoorlijk opgezet en het had er alle schijn van dat hij pas flink gegeten had. Misschien maar goed voor ons, want deze reus was wel zo’n 6 meter lang. We zullen maar zeggen dat dit een leerzame ervaring was. De natuur blijft altijd onvoorspelbaar.