Mijn mama…

Camera: Sony SLT-A77V | Lens: Sony SAL70400G | Instellingen: F 1/400s – A 5.6 – ISO 100

Hoe kwam deze foto tot stand?
Deze foto is genomen tijdens onze reis door Tanzania. Het basiskamp lag in de Serengeti, in “the middle of nowhere”, en we doorkruisten een gebied dat bekend staat als de Simba kopjes. De coördinaten van de plek zijn 2°34’15” S en 35°0’35” E.
In dit gebied zitten veel leeuwen, die vaak boven op de rotsen (Afrikaans: kopjes) liggen, wat ideaal is voor het zoeken naar een volgende prooi. Na een lange tijd niets gezien te hebben, kregen we deze leeuwin opeens voor de lens. Rustig turend over de grote vlakte lag ze daar, maar al snel zagen we af en toe een tweede staartje boven haar rug uitsteken. Allereerst dachten we aan een tweede leeuwin, maar al snel bleek dat het om een jong welpje ging…

Hebt u lang op deze compositie moeten wachten?
Toen duidelijk werd dat er welpen waren, hebben we de motor van onze Landrover uitgezet, en begon het lange wachten. Het was al dik over twaalf uur, en dan is het behoorlijk warm met weinig activiteit. Maar gelukkig, na zo’n drie kwartier begon de welp mama te plagen, en werd haar staart onderwerp van een leuk spelletje. Helaas nog steeds achter de rug van mams, dus nog steeds geen zicht op de jongeling. Even later kwam het kleintje gelukkig toch naar voren, en ging trots bij haar moeder liggen. Prachtig moment, toch?!

Wat is er speciaal aan het Serengeti gebied?
Serengeti is een prachtig natuurgebied, met grote savanne’s. Ieder jaar is dit de plek van de grote gnoe-trek, en dit trekt naast gazelle’s en zebra’s ook heel veel leeuwen aan. De spanning is soms voelbaar, en kan elk moment omslaan in een bloederige “kill”.
De kampen waar je overnacht zijn ook heel speciaal, het zijn vaak grote canvas tenten met alle luxe, heerlijke bedden en zelfs een compleet ingerichte badkamer behoort tot de mogelijkheden. En het is heerlijk om één te zijn met de natuur en alle geluiden te kunnen horen.

Waarom is deze foto favoriet?
Het tafereel is prachtig, het kleine welpje dat trots zijn poot om die van moeder legt, en veilig tegen haar aan gaat liggen. De plaat is perfect scherp, dankzij de Sony 70-400mm lens, en een mooie bijkomstigheid is de enigzins bewolkte lucht. Daardoor steekt mams goed af tegen de achtergrond.

Heeft u nog tips voor het fotograferen van leeuwen?
Leeuwen zijn voornamelijk in de vroege ochtend en late namiddag en avond actief. Speel in op deze momenten, en zorg er voor dat ook je camera klaar is voor plotselinge acties. Dus een hogere ISO waarde (400 of meer), en het activeren van de zogenaamde “burst” mode. Blijf kijken en probeer bepaalde acties op voorhand in te schatten. Niet altijd even gemakkelijk, maar ook hier geldt, oefening baart kunst…