De lange tocht naar Mara…

Camera: Sony SLT-A77 | Lens: Sony SAL70400G | Instellingen: F 1/640 – A 4.5 – ISO 400

Wat zien we op de foto?
De foto toont een groep wildebeesten, die zich verzameld hebben rond de Mara rivier, wachtend voor de grote oversteek. Het weer was dreigend, en de dieren zochten elkaar op om even op adem te komen.

Waar is de foto genomen?
De foto is genomen in de Mara regio van het noordelijk Serengeti gebied, langs de B144 weg, dicht bij de Tanzaniaanse en Keniaanse grens. De exacte GPS coördinaten zijn 1°46’27” S 35°10’43” E.

Hoe heeft u dit moment vastgelegd? Was u al een hele dag op zoek naar een specifiek onderwerp?
We waren al enkele dagen in dit gebied, speciaal voor de gnoe-trek. De eerste dag was er nauwelijks activiteit, en moesten we na vele uren rijden langs de oevers van de Mara zonder de gewenste foto weer terug naar ons tentenkamp. Dag twee begon veelbelovend, maar eindigde hetzelfde. Op de terugweg heb ik deze foto gemaakt, het late middaglicht was speciaal en de sfeer uiterst dreigend. Pas op dag drie hebben we na lang wachten een kleine oversteek gezien, helaas werd die abrupt verstoord door een busje toeristen die meende te moeten uitstappen. Toen heb ik wel even gevloekt…

Waarom is deze foto favoriet?
De dreigende regen, de tekenende moeheid van de gnoe’s, het kleurenspel, het komt allemaal samen in deze foto. Daarbij heeft deze foto een enorme dieptewerking, je wordt als het ware de foto ingezogen.

Hoe was uw reis in het algemeen? Heeft u nog een mooie herinnering die de reis typeert?
Elke reis heeft zijn unieke momenten, reizen door Afrika is voor ons avontuurlijk en ontspannend, we genieten van alles wat op ons pad komt. Het verblijf in een prachtig tentenkamp op Serengeti-grond stond al lang op het verlanglijstje, we waren verbaasd hoe je met de eenvoudige middelen zo’n fijne sfeer kunt maken. Er was zelfs een heus canvas restaurantje met prachtig gedekte tafels, zo speciaal!

Kunt u uw relatie met fotografie beschrijven? Waar komt uw voorliefde vandaan?
Die voorliefde gaat heel ver terug… Als 6-jarige kreeg ik het Kodak boxje van mijn vader te pakken, en ik vond het magisch dat daar plaatjes uit kwamen. Techniek zat ook toen al diep geworteld, ik heb in een half uur het hele cameraatje bijna chirurgisch ontmanteld, maar de werking werd me natuurlijk niet duidelijk.
Na dit onderzoek heb ik geprobeerd alles weer op dezelfde manier in elkaar te zetten, maar gezien het aantal schroefjes die ik overhield, moet paps gemerkt hebben dat mijn “technische skills” nog niet volledig ontwikkeld waren!